Trykktesting av Domen

 September har gitt oss noen fine dager her nord, og det har stor betydning for cob-veggene at de får god tørk! På slike dager åpner vi alt som er av vinduer og dører, og lar vinden blåse gjennom domen.

 

Trykktesting av domen ble en spennende affære. Alle vinduer og dører ble lukket, og en maskin laget et overtrykk i huset. Maskinen måler så hvor mye luft som sniker seg ut gjennom utettheter i konstruksjonen, og vil da være et mål på hvor god jobb snekkerne har gjort. 

Før resultatet avsløres kan jeg nevne at kravet til boligers tetthet ref. teknisk forskrift ligger på maksimum 2,5luftvekslinger pr. time ved n50Pa trykkforskjell.

For å oppfylle kravet for lavenergihus og passivhus må en ned på 0,6 i lekkasjetall.

Vi klarte å snike oss helt ned til 0,22! Langt under kravet til passivhus! Det betyr at snekkerne har gjort en utrolig god jobb med huset!

Vi trenger ikke bekymre oss for kald trekk, eller unødvendig varmelekkasjer,  da blir det en større utfordring å få ungene til å lukke døren etter seg...

Tette hus, og betegnelsen "passivhus" klinger litt dårlig hos mange, og det kan jeg godt forstå med tanke på allergier og generell inneklima. Men det er to ting som er viktig å huske på... Det ene er at luftlekkasjer kan medføre økt risiko for kondens og soppvekst. Det andre, og aller viktigste, er hva du pakker inn i huset selv.

Mange produkter inneholder kjemikalier og ufinheter som avgasser, derfor er vi bevisste på å bruke mest mulig naturlige produkter i byggingen, så langt det lar seg gjøre. 

 

Jeg har begynt å jobbe annenhver uke i turnus, fra 07.00-17.00 hver dag, og etter middag er det rett bort til domen for å jobbe videre der.

Det er selvfølgelig slitsomt, men holder motet oppe med å tenke på at akkurat her i dette huset skal ungene våre vokse opp, løpe rundt, leke og kose seg. Da går det greit at det blir noen sene kvelder med pink floyd i bakgrunnen (another brick in the wall).

Jeg, cobben og gatelyset som pappa har kommet med som arbeidslys. Det er en symbiose som legger til rette for produktivitet på mørke høstkvelder.

 

 

Ben Remy fra Indre Salten Termoteknikk har vært innom for å montere varmeanlegget vårt som kommer fra Ole Christian Bye (www.bye.no) Vårt system er bygd opp av en vedovn med vannkappe (leverer 3,4Kw til rommet og 11,3Kw til akkumulatortanken (500l) som står på vaskerommet. Derfra fordeler den varmen til alle rommene i 1.etg, og badet i 2.etg. 1 stk Vedovn, snart er den klar for å holde oss varme. 

 

Innerveggene i 2.etg. er begynt å komme opp, noe som er merkelig å se i virkeligheten, og ikke bare på en tegning. 

 

 

Trekant panelene er kommet på i hele domen, og listene også. Listverket er i mørkeste laget, så vi blir nok å behandle disse etterhvert. 


 

 

Glassbyggerstein kan brukes til mye, for eksempel inni en cobvegg, der passer de utmerket.  Min kone Sandra er en habil Yogini 

Du kødda ikke med folk fra Tverlandet! :) 

Ungene elsker å gå med skitne sko på panelbordene som skal på veggen.. Fra venstre - Eilert, Lilje Amani og islandske Seitur med bursdagshatt!
Høsten for 4 år siden lagde vi denne modellen i papp, og tok de første steg i prossesen med å bygge vårt drømmehus. 

Én kommentar

Purvis

22.09.2015 kl.12:03

Fantastisk prosjekt!

Skriv en ny kommentar

Ole-Martin

Ole-Martin

34, Gildeskål

Kategorier

Arkiv

hits