Grunnmur i grunn

Uke 47:

Denne uken skulle det skje, grunnmuren skal gjøres ferdig!

Mandag la vi utover radonsperre og frøs fingrene av oss. Radon er ikke noe problem her hos oss, men radonsperren fungerer også som fuktsperre for å hindre fukten fra å trenge opp i plata. Radonsperren er sikkert fin og "pliable" å legge ut i 20 plussgrader, i minusgrader og med 21 hjørner... not so much... men det gikk til slutt. 

Tirsdag gjorde vi ferdig radonsperra, la ut armeringsmatter, og målte ut og markerte opp vegger med spray for neste steg i prosessen: Vannbåren varmerør! Disse la vi ut på onsdagen og torsdagen, og det ble tilsammen rundt en halv kilometer med rør i 1 etg. 
Vi hadde bestilt betong til torsdagen, men på grunn av force manure kunne ikke betongbilen komme på grunn av uhell med en av bilene, så da måtte vi vente til Fredagen før Nordland Betong sjåførene dukket opp. Veldig trivelige og hjelpsomme karer, og vår B30 selvavrettende støyp kom på plass! Vi fikk god hjelp av en amerikaner som vi brukte til å vibrere og skyve betongen slik vi ville ha den. Jeg har aldri hørt om en amerikaner før, så det var et hyggelig bekjentskap :) En amerikaner er i grunn en pinne med en strek, som en T. En fagmann ville kanskje ordlagt seg i andre termer?

Regnvær er ikke ukjent fenomen i disse trakter, og vi fikk rikelig av det midtveis i støypingen. Forfrossen og søkkvåt sto jeg der, apatisk og med forsøk på å stå "midt i klærne" (gammelt militær-triks) for å ikke være i kontakt med det våte tøyet. Det funket dårlig, så når betongen var avrettet la jeg meg i et varmt badekar til balanse var opprettet, før det var ut å legge vannrør klar til påkobling. Øystein Kaspersen i Mårnes/Våg vannverk hjalp oss med dette på fredagskvelden og lørdag formiddag. Det helt utrolige med denne mannen er at han dukker opp når man trenger han, og mer hjelpsomt menneske skal en lete lenge etter. Jeg ringte han fredag ettermiddag uten noen avtale på forhånd, 5 minutter senere kommer han syklende for å hjelpe til! Vi jobbet i høst/vinter mørket til henholdsvis beat for beat og idol skulle begynne, da er det naturlig med et avbrekk. Lørdag ble vann og stoppkran koblet på, og vannrøret isolert. Takk Øystein!

Plata på Mårnes: Med vannrør, strøm, jording, og 6 kurser vannbåren varme!

Den ble smått ujevn og litt utvasket enkelte steder pga alt vannet, men det gjør ingen ting, så lenge den er hard! Herdeprosessen holder det gående i vel 6 uker. Ujevnhetene forsvinner når vi legger fliser, leiregulv og tregulv.

Sandra briefer med yoga ferdighetene sine:
Lilje også:


 

Avløp og vannrør klar til nedgraving:
 

Søndagen ble en kosedag med litt vanning av plata, og en tur til badeland med 7 unger + Håkan og Kristian (nabo og venner). Noen damer vil kanskje undre på hva 3 mannfolk på badeland har som samtale-emne?

Kan avsløre at det handlet om fødsel, leggerutiner av spedbarn og utveksling av erfaringer i så måte... en slags mini-barsel gruppe for menn, for å bearbeide sterke inntrykk. Ja så diskuterte vi selvfølgelig litt fotball og bygging på slutten :)

Nå i uke 48 fikk vi koblet oss på avløpet, så det meste som skal gjøres nå før vinteren setter inn er unnagjort. Jeg er veldig glad og lettet over at vi har alt dette bak oss, for det har vært slitsomt og tungt i perioder, men på samme tid gøy å holde på! Nå skal vi glede oss til jul, og kose oss som familie!

Om en uke eller to bestiller vi domen (oh joy!) Det tar ca 2måneder å produsere den i Minnesota, og vi regner med ca 1mnd frakt over atlanteren. Det betyr at i Mars ankommer en container full av deler, og neste store steg i byggeprosessen tar til.

 

COB

Før den tid skal vi kose oss med små forberedelser som gjør at byggeperioden kortes ned. Leire og halm er viktige brikker i vårt prosjekt, for innervegger i 1etg. skal selvfølgelig cobbes (10-12 cm tykke). Cob er en blanding av sand, leire og halm, som tilsatt med vann blir til en formbar masse som "legges oppå hverandre". Når dette tørker sitter vi igjen med noe som kan sammenlignes med en murvegg. Cob er billig, bra og miljøvennlig. Fordeler med å cobbe er at man med enkelhet kan bue og forme veggene akkurat slik man ønsker + barna kan være med og kose seg med leire.

Cob vil bidra til å regulere luftfuktigheten i huset. Er det for tørt i huset vil veggene avgi fuktighet, og motsatt vil de kunne ta opp overskudd av fuktighet. Dette er en langsom prosess, men bidrar til et mer stabilt og vennlig innemiljø. På varme dager absorberer veggene og leiregulvet varme (termisk masse), og på natten når temperaturen synker, vil varmen slippes ut i huset. Vi kommer ikke til å få tilstrekkelig med termisk masse til at dette får store konsekvenser for et energi-regnskap med tanke på besparelser, men det trekker i rett retning ihvertfall. Cob har også gode lydisolerende egenskaper. 
Innervegger i 2.etg skal etter planen bestå av euro-paller, så om noen har rene og pene paller de vil donere bort tar vi gladelig imot. (Hot julegavetips). Vi skal prøve oss frem til hvilken finish vi vil ha på veggene. Enten behandler vi dem med linolje, maler, pusser de ned, eller lar dem være slik de er. 

Litt inspirasjon utenom det vanlige:
Have a good one :) 

 

Én kommentar

Camilla

27.11.2014 kl.10:19

Så spennende å få litt innblikk i byggeprosessen :) Tenk, et fantastisk drømmehjem blir til!!

Stå på, you're doing great!

Klem, Camilla

Skriv en ny kommentar

Ole-Martin

Ole-Martin

33, Gildeskål

Kategorier

Arkiv

hits