NRK besøker Domen og annet snacks

 

Selvbyggere

Det er sannsynlig at din far bygde sitt eget hus, og nesten garantert at din bestefar bygde sitt eget hus. Idag er det mest sannsynlig at du kjøper et hus noen andre har bygd. Det er synd at selvbygger-tradisjonen er i ferd med å viskes ut, og det er en merkelig følelse når bankfolk blir overrasket over at du skal bygge selv, og ikke kjøpe.

Det kan anbefales å hive seg på høytflyvende prosjekter, ALT er mulig, og stort sett lander en mykt, og som oftest går det bra. Det man sitter igjen med etterpå er en enorm mestringsfølelse. Når ringmuren sto ferdig var det helt fantastisk å vite at dette har vi skapt helt selv (med god hjelp fra venner og familie).  

Oktober 2014

I denne perioden har vi støpt bæresøyler for 2etg, planlagt vann og bunnledninger, og fylt inn masser og komprimert inni tomta. Det er ingen snarveier å ta, og hardt fysisk arbeid tærer på kroppen. Da er det en stor glede å se Lilje Amani (3år) komme med mat i tomta, hun har gått alene hjemmefra med niste:

 

 

Han der Gunvald Johansen leverer! (Jacon forskaling)
Søyler på plass: 

Eilert Emanuel har kommet ut av skuffen:

 

En stor takk til forskalingsmaterialen som har vist seg svært støttende:
 

 

Plantegninger av Domen:

1.etg

 

2.etg


Fasade
Så hvorfor har vi egentlig valgt å bygge dette huset? De fleste er positive og synes huset er spennende, men det finnes selvfølgelig noen (det gjør det alltid), som synes vi er riv ruskende! Hvorfor ikke bare bygge et vanlig hus da? Mye enklere, rette vinkler og plankekjøring! Hvordan skal dere gjøre det med gardiner?? Hvor skal dere sette sofaen da?? Listverk blir jo et helvete!

Vel, for å ta det viktigste først; Jeg har aldri kommet overens med gardiner. Jeg har alltid kommet overens med min Kone, men hun liker gardiner.

 Som oftest henger de bare der. Noen skifter gardinene etter årstid og humør, mens andre lar de samme grusomme gardinene henge der i 10år. Jeg verdsetter utsikten av vinduet og solinnstrålingen større enn muligheten for å hindre innsyn. Og om vi skulle finne ut at vi vil hindre innsyn eller solinnstråling på varme dager, så er jeg sikker på at vi finner en god løsning for det.

Sofaen finner vi sikkert også en løsning for, men den gamle 90graders hjørnesofaen skal ut!

Det jeg synes er spennende er arkitekturen og utformingen av huset, denne gir oss rom for å utforske muligheter for innredning utenom det vanlige, og romløsninger utenfor boksen. 

Jeg har aldri bygd et "vanlig" hus, så jeg har ingen referanserammer på hva som er enklest. Har en mistanke om at et vanlig hus også ville gitt mange av de samme utfordringene.

Det vi falt for var atmosfæren inni domen! Det viktigste for oss er at hjemmet vårt blir et behagelig sted å være. Kall det Feng Shui om du vil, få om ingen skarpe hjørner.

Andre fordeler med en Dome:

  • Mindre materialbruk siden en dome har en selvbærende struktur (trenger ikke bærebjelker for å støtte opp domen)
  • En dome har mindre overflate sammenlighet med et hus med samme gulvstørrelse (mindre overflate for varmetap)
  • Den runde formen gjør at vinden blåser over og rundt (mindre varmetap da vinden ikke står å stanger i bygningskroppen, samt støydempende effekt)

Spådommer om villere vær i fremtiden gjør oss godt rustet. Det er ikke uten grunn at Domer er populære i USA, da spesielt i værutsatte områder. Da orkanen Katrina traff kunne en se ramponerte hus, ja om de i det hele tatt var der lengre, mens domene sto der ensomme igjen. Jordskjelv rammet chile, med en styrke på over 7 på Richters skala, det gikk også bra. Vi får vel neppe orkaner og jordskjelv av den sorten i nærmeste fremtid, men likevel, kjekt å vite. 

Sjekk ut:

http://www.naturalspacesdomes.com/Videos/Greenest/GreenestHomes.html 

 

NRK

I Uke 43 kom NRK på besøk, de fikk nyss om vårt prosjekt for lenge siden da de var på utkikk etter spennende byggeprosjekter å følge fra begynnelse til slutt. De kontaktet først Ingrid og Benjamin, men da deres Naturhus var nesten ferdig bygd så ble NRK tipset om vårt hus som var i startgropen. Programmet NRK skal lage heter "Draumehuset", og 6 byggeprosjekter skal følges fra begynnelse til slutt, med oppturer og nedturer. Første program i serien kan komme på skjermen i 2016, og jeg gleder meg minst like mye til å se de andre byggeprosjektene de skal følge!

Siv, Frode og (stunt)kameramann Rune var hos oss i 3 dager, hyggelige mennesker, noe som hjelper på når et skummelt kamera er rettet mot deg :)

Når vi først ble forespurt å være med i programmet måtte jeg gå noen runder med meg selv (Sandra var imidlertid positiv og med på dette med en gang). Det er ganske spesielt å skulle være i søkelyset på den måten, men jo mer jeg tenker på det, jo mer rett føles det! For en unik mulighet til å dokumentere egen byggeprosess, og vi kan se programmet om og om igjen, sammen med ungene etterhvert som de vokser til!

Dette er definitivt utenfor komfort-sonen, men skal en utvikle seg som menneske og person, så må en utenfor komfort-sonen for å oppdage nye sider ved en selv og andre rundt seg. Når var sist gang du gjorde noe for første gang? Har du en ide` eller en drøm du bærer på? Gjør det NÅ, ikke vent!

Dette prosjektet handler i hovedsak om oss og vår vei til et hus vi kan kalle vårt eget, men om andre skulle bli inspirert til å gjøre noe lignende, så er det en fin bi-effekt.

 

NRK crew: (Foto: Petter Formo) 

 

En måkke-kyndig Pappa er god å ha: (Foto: Petter Formo)

 

Jeg bare planker og fjaser på "Sandhornet": (Foto: Petter Formo)

 

Svigerfar (verdens beste-far) kan litt av hvert: (Foto: Petter Formo)
 Etter jeg ble pappa for første gang har det skjedd noen forandringer med meg, jeg tuter ikke, men blir lett rørt. Når jeg jobber i tomta hører jeg ofte på denne som vi spilte i bryllupet vårt:
 

3 kommentarer

Juls

25.10.2014 kl.17:46

Hihi, planke på sandhorne. Kem hadde trudd at du ikke kan fordra gardina! :D

Victor Engmark

20.11.2014 kl.20:49

Hei Ole-Martin! Tøft hus dåkker bygg!

Ole-Martin

23.11.2014 kl.22:22

Victor Engmark: Takk for det, vi har tenkt litt utenfor sirkelen på dette prosjektet :)

Skriv en ny kommentar

Ole-Martin

Ole-Martin

33, Gildeskål

Kategorier

Arkiv

hits