Hvilket hus skal vi bygge??

Greit, vi trenger et hus for vår familie på 4. Dette er en familie;
Hvilket skal vi bygge? Det var det første vi måtte finne ut av.

Så hvilke alternativer har vi, vi kunne selvfølgelig kjøpt oss et hus, og spart oss for den store arbeidsmengden det er å bygge nytt, men alternativene her ute på Sandhornøy er begrenset, og standarden på husene variable.

Da var det bare å finne frem katalogene; Mesterhus, anebyhus, hytter i nord, nordbohus, systemhus, norhus, alvsbyhus, block watne, osv, osv... ingenting der som ga oss den gode følelsen desverre.. men så kom vi over shelter-hus (aktivhus) - se naturligbyggeri.no. Her fant vi oss et hus som vi mente passet til våre behov. Bygd i naturlige materialer, fokus på bærekraftig husbygging, veksthus med mere. Veldig interessant og spennende, men det endte med noe helt annet;

Ingrid (søsteren til min kone Sandra) og Benjamin Hjertefølger som selv var i byggeprosessen tipset oss om et spennende hus, en dome!

Vi gikk på nettet og fant en hjemmeside for et firma i USA som produserer og leverer domer, og ble med en gang forelsket da vi så bilder, et sånt hus skal vi bygge!

Dette var i 2012, la planleggingen begynne;

Målsetning - bygge et fantastisk flott hus i naturlige og helst bærekraftige materialer, og uten at vi blir sittende igjen som gjeldsslaver. Man har jo hørt at skal man bygge et hus må en regne med 3-5millioner (Det er ikke fett å sitte igjen med et monsterlån som blir å følge en inn i pensjonisttilværelsen)

Tomt? Flaks, en tomt i familien lå klar til oss.

Pris på byggesettet; 625.000,- NOK, inkl. frakt og mva. 

Vi har søkt og fått godkjent et lån på 2,310.000, det er budsjettet vi forholder oss til. Om vi klarer å holde budsjettet får tiden vise. Bank-damer og herrer har fortalt at som oftest blir det dyrere enn man regner med, så vi vet hva vi kan forvente, men håper vi lander i nærheten, og helst under.

En dome, hva er det? Jeg bestilte billetter til ansvarlig byggherre og min svigerfar i September 2012, og dro sammen med dem til Minnesota, USA. Vi skulle delta på "Dome School" for å lære oss å sette opp domen. Der ble jeg kjent med eieren av firmaet, Dennis Johnson, og hans fantastiske kone Tessa Hill (med Norske og Svenske aner)

Hjemmesiden til firmaet (Natural Spaces Domes) er; www.naturalspacesdomes.com

Lærdom fra Dome School: Sette opp en dome er easy peasy, matematikken bak... eh..

Slik kan en dome se ut: 

Photos copyrighted by NaturalSpacesDomes.com - worldwide rights 

reserved. Photos used with permission.

Eller slik: 
Innvendig:

 
Etter Dome School var grunnlaget lagt. Tegninger av huset (kommer senere) har vært gjenstand for utallige endringer utfra våre ønsker og behov, samt krav fra Husbanken (en enebolig skal ikke overstige 150m2 for å få finansiering). Vi har måttet endre tegningene sikkert 10 ganger for å komme i mål, men nå er både vi og Husbanken fornøyde med resultatet. 

En annen ting vi måtte tenke på var TEK-10. Den tekniske forskriften må følges, og USA som til sammenligning ligger på TEK 2002 nivå (lavere krav til teknisk utforming) kunne skape noen utfordringer. Det viste seg at det eneste vi måtte endre på var lufting av taket. Vi må lekte ut 48mm slik at vi har et luftet undertak. 

Nå er vi kommet til 2014, mye er planlagt, enda mer står igjen.

For tiden er grunnmuren støpt, og høsten går med til forarbeid før vi kan støpe plata.

Grunnmuren ble støpt for noen uker siden mens jeg, Sandra, Lilje Amani (3), og Eilert Emanuel (0,8) var på bryllupsreise i Frankrike. En stor takk til min far Asbjørn, nabo og venn Einar, Petter, og Anne Formo, Ingrid og Benjamin Hjertefølger, Kjell, og Mr. betongbilmann!

Droneo: Petter Formo:Kan jeg bygge? Selvfølgelig! Har jeg bygd noe før? Ja, en bokhylle! 

Jeg har vært så heldig å få muligheten til å hjelpe Benjamin og Ingrid Hjertefølger å bygge naturhuset; www.naturhuset.blogg.no

Denne erfaringen hjelper på!

 

Until next time :)

5 kommentarer

Stine Tokle

01.10.2014 kl.22:13

Så stilig! :D

Silje Sætre

02.10.2014 kl.09:43

Rørende å se grunnmuren fylles! Så fantastisk det blir! Hurra for nok et drømmehus der ute!! <3

Anders

03.10.2014 kl.14:11

Gleder meg til å følge med videre på dette:) Lykke til med byggeprosjektet

Julia

05.10.2014 kl.12:21

Hihi, dette e så kult! Kem hadde trudd at du skulle bli blogger OM? Og den videoen som Petter lagde av fyllinga e så kul :D Gleda mæ til å se ka lurt du finn på å skriv ;)

Arnstein Bjone

24.08.2016 kl.01:20

Jeg har akkurat sett "Draumehuset" på NRK TV. Utrolig inspirerende og facinerende hus! Det er artig å se hva resultatet kan bli når en jordnær person, og en med begge bena godt plantet i skyene, slår sine pjalter sammen :-)

Skriv en ny kommentar

Ole-Martin

Ole-Martin

34, Gildeskål

Kategorier

Arkiv

hits